Dorotheea Petre

Dorotheea Petre a debutat in 2004 Ón lungmetrajul ÑRynaî, regizat de Ruxandra Zenide si produs de Strada Film. ÑRynaî obtine peste 30 de premii internationale, iar Dorotheea primeste premiul pentru debut la Festivalul International de Film Transilvania. Urmeaza premiul special al juriului la Festivalul International de Film Mannheim-Heidelberg.

In 2005, este distribuita Ón productia ÑCum mi-am petrecut sf‚rsitul lumiiî, Ón care interpreteaza rolul principal. Pentru acest rol, Dorotheea primeste recunoastere internationala si Premiul special al juriului pentru cea mai buna actrita la cel mai mare festival din lume, cel de la Cannes, Ón sectiunea Un Certain Regard.

Este declarata Cea mai buna actrita a anului 2007 de catre Asociatia Criticilor de Film si a Jurnalistilor de Specialitate, primeste Premiul Gopo pentru cea mai buna actrita Óntr-un rol principal, si Premiul UCIN pentru Cea mai buna actrita.

Œn 2009, c‚stiga premiul special al juriului pentru Cea mai buna actrita la Magna Graecia Film Festival pentru rolul Angela din pelicula ÑMar Neroî.

Pentru Ñtalentul si sensibilitatea artistica cu care interpreteazaî, este investita prin decret prezidential cu Ónalta distinctie ÑMeritul Cultural Ón Grad de Cavalerî, categoria Arta Spectacolului.